Ko je stvoren za tebe i samo za tebe?

Прије него шта кажеш "Волим те", провјери на Симпа калкулатору да ли је твоја посебна личност доиста права!

http://rudes.biz/Ljubav/?l=16611190237417

 xixixixi....  Tongue out


Jeste li se ikada zapitali

 

 

 

 

 

zašto kazaljke na satu idu u jednom smeru a ne u suprotnom?


QWERTZ tastatura

- Nazovimo taj raspored QWERTZ, jer su tako poređena slova u prvom gornjem nizu. Ja sam se pitao zašto je to tako i našao sam odgovor: prvu pisaću mašinu izumeo je Kristofer Šoles 1873, da bi pojednostavio pisanje. Ali ubro se pojavio jedan problem: ako bi neko kucao velikom brzinom, dirke sa slovima bi se zaglavile i zakočile mašinu. Tada je Šoles smislio raspored QWERTZ, koji je primorao daktilografe da kucaju sporije.
- Neverovatno.
- Ali istinito. Tako je Remington - koji je do tada  proizvodio šivaće mašine - upotrebio raspored QWERTZ na svojim prvim pisaćim mašinama. Tako je sve više ljudi bilo prinuđeno da usvoji taj sistem, a onda su i druge fabrike prešle na proizvodnju takvih mašina, sve dok, vremenom, taj raspored nije postao jedini i opštevažeći. Da ponovim: dirke na pisaćim mašinama i računarima poređane su tako da bi se kucalo sporije, a ne brže, shvatate? Pokušajte da zamenite mesta slovima i nećete naći nijednog kupca za svoj proizvod.

Kada je prvi put u životu videla pisaću mašinu, Mari se zaista zapitala zašto slova nisu poređana abecednim redom. Ali nikad više o tome nije razmišljala, jer je bila ubeđena da postojeći raspored ubrzava kucanje.

 /Paulo Koeljo/